Mijn ervaring van een eerste wedstrijd als stuurman

17 november 2021 Uit Door Leo Kusters

Chris ’t Hart over Muiden-Pampus-Muiden: zijn ervaring van een eerste wedstrijd als stuurman

Zaterdagochtend 6 november, wekker 05:40, op tijd vertrekken, mede roeiers oppikken, en om 06:15 van Maastricht naar Muiden (via België want A2 is gedeeltelijk afgesloten). Extra op tijd omdat de stuurman 1,5 uur voor de wedstrijd bij de “Palaver” moet zijn (uitleg regels, vaarroutes, weersomstandigheden). Eerste keer als stuurman in een wedstrijd, wat kan ik verwachten, hoe starten we eigenlijk?

Muiden, hartelijk ontvangst, tent vol met sloeproeiers, een gezellig en hartelijke slag mensen met een gezamenlijke passie en met duidelijk veel ons kent ons.

Half uur voor de start; roeiers in de sloep, kleding voorbereiden, voetensteunen stellen. Ik kijk om mij heen, tjeetje, 120 sloepen die allemaal van hun (geïmproviseerde) ligplaats de haven uit moeten roeien door een dan natuurlijk veel te smalle doorgang. Wanneer moet onze sloep gaan? Want eerst de haven uit, dan een klein stukje de Vecht op, om uiteindelijk in de juiste volgorde klaar te liggen op tijd voor de start. De Van Ommeren start in de 3e batch van telkens 3 sloepen om de minuut!

Onwennig geef ik de stuurcommando’s met geregeld mijn vragende blik naar de meer ervarenen in onze sloep, want waar moeten we ons eigenlijk opstellen? Om ons heen een filmisch tafereel van kleurrijke sloepen tegen elkaar en door elkaar, een kakefonie aan commando’s, bijna- en lichte botsingen, riemen die dan weer aan het werk moeten en dan weer geen ruimte hebben en dat dan steevast met de aan sloepbemanningen eigen, glimlach en sportief begrip voor elkaar. 

Na die beproevingen voor mij lagen we aan de startlijn, klos in de hand en op signaal…. los. Nu kwam het op het slag tellen aan, duidelijk hoorbaar voor iedereen en samenvallend met het moment dat de riem van de stuurboord roeier het water ingaat. 

Chapeau voor de roeiers die onder deze onstuimige weersomstandigheden de Van Ommeren door het water trokken, Pampus succesvol rondden en dat ‘smiddags nog een keer presteerden. De volgend morgen was ik als roeier aan de beurt ;-).

Please follow and like us: