Mooi leerzaam en leuk…

Mooi leerzaam en leuk…

31 oktober 2019 Uit Door Herbert

… en daarmee vat Arjan Lakeman kort zijn samenwerking met Sloeproeien Maastricht samen. Afgelopen seizoen was hij vrijwel steevast de zekere en betrouwbare stuurman op de van Ommeren tijdens de diverse wedstrijden. Een stuurman waar we op konden rekenen en die met ons doelbewust op jacht ging naar de begeerde HT-ticket.

Sloeproeien Maastricht is Arjan dankbaar en we willen zijn aandeel graag een plek geven in onze nieuwsarchieven. Dat doen we middels een kort interview dat ik via de digitale snelweg met hem mocht afnemen.

Hoe kijk jij terug op de periode dat je aan de helmstok stond bij sloeproeien Maastricht?

Mooie leerzame periode, voor de Van Ommeren, maar zeker ook voor mij ! Ook door jullie heb ik me kunnen verbeteren. Juist door veel te sturen kan je beter worden, andere boten, andere ploegen, andere omstandigheden. Afgelopen jaar 1-2 trainingen per week gedaan en 13 wedstrijden gestuurd, jammer dat Makkum en Bruinisse daar niet bij zaten.

Arjan, hoe ben je überhaupt bij het verre Maastricht aangehaakt?

Met de Brand van Quo Vadis was ik bij de Eerste Slaag om Moojer Moas in 2017. We hadden met het team er een weekend van gemaakt en bleven na de wedstrijd aan de oevers van de Maas lekker zitten. Leo schoof aan en we hebben met nog wat andere roeiers over van alles en nog wat zitten praten. Het was een mooie wedstrijd, leuk ook met de stuurmans-challenge onder de Sint-Servaasbrug. Een prachtig weekend. Maastricht is een prachtige stad.

“In het jaar daarna heeft Leo contact opgenomen om bij Vechten op de Vecht de Van Ommeren te sturen, maar al vlak na de wedstrijd wilde het team mij ook voor de rest van 2019 als stuurman. Ik was destijds stuurman bij Quo Vadis en deed alleen de trainingen van het herenteam 1-2x per week en het sturen van wedstrijden sprak mij erg aan.
Ik heb dus uiteindelijk 7 van de 8 wedstrijden van de Van Ommeren gestuurd. Liwwadster rondje was de laatste van 2019 en ook gelijk de beste race van 2019 van de Van Ommeren. Mooie afsluiting.”

Wat kreeg je het geregeld om op zo’n afstand met ons te willen samenwerken?

Het gaat natuurlijk alleen om de wedstrijden. Om 5-6 uur te rijden om 1-2 uur een training te geven is voor mij niet te doen. Bovendien zijn de trainingen niet zo heel ingewikkeld. Ik heb een fulltimebaan en het sturen bij Quo Vadis vind ik ook erg leuk om te doen. Al met al zou dat te druk worden.
Voor de wedstrijden kon ik meestal meerijden met roeiers uit de omgeving (gastroeiers van de Van Ommeren, soms ook uit de eigen gelederen van Quo Vadis), dus daar zit het probleem niet. De communicatie ging via Whatsapp en dus was die afstand niet zo heel belangrijk.

Je hebt best al wat ervaring. Waar zou je ons team kunnen plaatsen, qua categorie en niveau?

Die ervaring valt wel mee, ik ben pas 2 jaar wedstrijden aan het sturen, maar afgelopen jaar door veel te sturen, veel geleerd.
Sloeproeien Maastricht is een beginnend team van niet al te jonge roeiers. Goed gemotiveerd en gezellig. In deze fase is het goed aanleren van de techniek heel belangrijk. Niet alleen om blessures te voorkomen, maar ook om efficiënter te belasten, meer rendement en snelheid met de sloep te halen en het langer vol te houden. Dit jaar hebben jullie stappen gemaakt, maar er kan nog veel verbeterd worden.
Leo als oprichter en regelaar ziet ook wel een en ander en Willie met zijn sloeproei-ervaring kan jullie naar een hoger niveau brengen.

In hoeverre heb je progressie gezien? Of heb je dat eigenlijk wel geconstateerd?

Zeker progressie gezien dit jaar. Qua techniek en uithoudingsvermogen. De bezetting van de sloep wordt steeds constanter en uitgebalanceerder. Terwijl in het eerste deel van dit jaar veel gastroeiers werden gebruikt, zijn dat er steeds minder geworden. Met Rene en Astrid als mogelijk vaste slagroeiers zijn jullie ook weer een stap verder.
De bruggen zijn nog steeds een probleem voor het team van de Van Ommeren.

Ik mag misschien de rol van stuurman overnemen. Of misschien iemand anders. Wat geldt voor jou als belangrijkste tip voor een stuurman?

“Zorg dat je scherp bent, de hele wedstrijd en zorg dat de ploeg scherp blijft, tempo, techniek.”

Welk belangrijk advies zou je ons als vereniging willen meegeven voor komend seizoen en verdere toekomst?

“Blijf jezelf verbeteren, maak een vaste trainingsroutine en train op je zwakke punten, zorg voor training-afstanden van boven de 10 kilometer met een redelijk tempo en blijf genieten van deze mooie sport.”

Wat is je belangrijkste herinnering, welk moment op momenten neem je in gedachten mee na dit jaar?

“Zat herinneringen van 2019, maar Urk bij windkracht 7 op het kanaal naar Tollebeek staat me bij.
Grou, waar karakter werd getoond, ruim 20 km bij windkracht 4-5 door een vrij open landschap en natuurlijk Liwwadster rondje, waar we weinig hebben laten liggen.”

Kom je ons nog eens sturen?

Het wordt komend jaar best druk bij mijn nieuwe vereniging, ik kan niets toezeggen, alleen dat ik graag Liwwadster rondje voor jullie wil doen, dat weten jullie. Maar we houden contact en wellicht dat ik ergens tussendoor de helmstok van de Van Ommeren kan oppakken. Lijkt me ook wel leuk om jullie dan weer te zien.

Zou je in een korte zin je tijd en ervaring met sloeproeien Maastricht kunnen beschrijven?

“In een korte zin? Hahaha, lastig… mooie, leerzame en leuke tijd.

Bedankt Arjan, we komen elkaar vast en zeker weer tegen.

Herbert

Please follow and like us: