Sloeproei Clinic van NEA International bv.

Daar zaten we dan de 23ste juni 2023 op het terras van de Watersportclub Treech’42, op te warmen. Al kletsend bleek gelukkig dat er meer mensen waren die niet precies een idee hadden wat het roeien precies in zou gaan houden. We gingen niet in een plat bootje, maar roeien op de Maas in een heuse sloep. De sloep lag al aan een pier en met enige hulp konden we galant in de sloep plaatsnemen. In een rijtje van vier en met zijn tweeën naast elkaar zou het dan moeten gaan gebeuren.

Instructeur en medeoprichter van de club Leo vertelde over het ontstaan van de club en wat sloeproeien inhoudt. Het schijnt dat je ook met zo’n bootje het kanaal over kunt naar Engeland. Die uitdaging slaan we voor het moment even over. Tja, dan hangen de riemen in de ‘ogen’ aan de boot en tjonge wat hebben we een geluk dat we de wedstrijd riemen hebben, want die wegen máár een dikke 5 kg. Maar hoe gaat dat roeien dan? De charmante dame op stuurboord gaf het tempo aan en het werd ons al snel duidelijk dat hier meer techniek bijkomt kijken dan verwacht. ‘Zorg dat je veter op de riem naar boven wijst, armen strekken naar voren en bij je voorganger in de nek hangen, handen tegendraads vasthouden op de riem …’. O’ ja en dan moet de riem ook nog het water in en hoop je dat je vooruit komt als je met zijn allen op het juiste moment de beweging naar achter maakt en de riem op het laatste moment tegen je borstkast aantrekt.

Alle begin is moeilijk maar dit clubje topsporters had één en ander toch redelijk snel onder de knie. Na een korte herstel pauze mochten we zo waar een echt stuk de Maas op in de richting van de Sint Servaasbrug. Langs de kant genoeg volk om ons op te zwepen en tempo te houden. Effe lekker kletsen is er niet bij, want eenmaal uit je ritme en concentratie is je veter naar beneden verdwenen en doet de riem dingen in het water die je niet wilt dat gebeurt.

We oefenen nog verschillende commando’s van onze stuurman; van stuurboord naar bakboord, naar halen en strijken. Gezien onze kwaliteiten durft hij het zelfs aan een sprintje met ons te trekken. Met nog steeds genoeg volk langs het water, laten we ons dit natuurlijk niet aan gaan en als een volleerd Top Sport Team glijden we soepel door het water. Bij de laatste tel een hoop gesteun en gekreun, want dit is toch echt meer topsport dan je zou denken. Enkelen onder ons vrezen de volgende ochtend met spierpijn op plaatsen die al lang niets meer hebben hoeven doen.

De sloep wordt geparkeerd in de haven en we slaan de riemen op in het dok. Waarna verdiend het terras wordt opgezocht en geproost op een gezellige informatieve, verassende en zeer sportieve middag.

Een aanrader voor iedereen die eens iets anders wil doen en wie wil er nu niet zeggen dat ze met een roeiboot op de Maas in Maastricht zijn geweest, Iedereen toch?