Sloeproeien algemeen

Sloeproeien uit de oude doos
Foto sloeproeien.nl

Even over sloeproeien…

De sport Sloeproeien is roeien in reddingssloepen van schepen en walvisjagers. Er zijn verschillende boten voor 6-, 8-, 10- en zelfs 12-personen. Behalve reddingssloepen worden er ook speciale wedstrijdboten gebouwd.

In Nederland zijn er ruim 250 sloepen geregistreerd bij de Federatie Sloeproeien Nederland (FSN). De sport is uitermate populair in ons land. Een groot aantal van de geregistreerde botenvloot doet dikwijls mee aan diverse wedstrijden. het seizoen start met de race op de Vecht bij Weesp, Vechten op de Vecht, begin april en de laatste wedstrijd van het seizoen is Muiden-Pampus-Muiden.

Sloeproeien uit de oude doos
uit de oude doos | sloeproeien.nl

Op de kalender van FSN staan diverse wedstrijden, onder andere lange-afstandswedstrijden en sprintwedstrijden. Wedstrijden worden geroeid volgens een handicap-systematiek waarbij op basis van geleverd vermogen per roeier (wattage) de uiteindelijke uitslag wordt berekend. Het kan dus best voorkomen dat je als 20e finished en als 1e eindigt op de ranglijst.

De Sloeproei wedstrijden

De koninginneraces van het jaar zijn de race Harlingen-Terschelling over een afstand van circa 40 km en de Grachtenrace Amsterdam, een 24 km race dwars door het centrum van Amsterdam.
Daarnaast zijn er tientallen wedstrijden tussen maart en november, en roeien veel sloepen mee in het klassement van de FSN.

Sloeproeien is een serieuze topsport.

Wedstrijden zoals de HT of de Amsterdamse grachtenrace vergen veel van je lijf. Tijdens een HT gaan liters sportdrank, trossen bananen en stapels energierepen mee, maar ondanks dat hoort bij sloeproeien (gelukkig) nog steeds het ruige sfeertje van ‘vroeger’. Na de finish is het tijd voor feest, en bij een feest hoort drank. Menig sloeproeier steekt gelijk na de finish een peuk op, en menig team neemt tijdens de wedstrijd een kratje bier mee, zodat gelijk na de finish gedronken kan worden op de goede afloop. Dat maakt sloeproeien ook een ontzettend gezellige sport. Wie een keer 1000 of 1500 roei(st)ers heeft meegemaakt in de feesttent na afloop van een wedstrijd, en de sfeer heeft geproefd, wil niets anders meer.
(bron: Sloeproeien.nl)

Sloeproeien Maastricht met Van Ommeren in actie
Uit de nieuwe doos

Diverse links naar websites met meer informatie over sloeproeien.

Sloeproeien.nl – informatie algemeen, nieuws, forum, kalender

Federatie Sloeproeien Nederland – belangrijkste orgaan binnen deze sport. De FSN organiseert het Nederlands Kampioenschap Sloeproeien en verzorgt diverse publicaties en geeft ook advies en voorlichting.